5
Fotogalerie

Smutný příběh ostravského Baníku: Od titulu téměř k zániku


2. Klub v rukou tenistů

Petera.jpg
Tomáš Petera koupil Baník Ostrava v roce 2003 za ´pouhých 60 milionů korun. (Foto: Profimedia.cz)

V lednu 2003 se Hadamczik rozhodl Bazaly opustit a klub prodat. Hlavním důvodem prý byla ostravská radnice, žádný z primátorů totiž nechtěl oddíl podporovat, ačkoli fotbalem žilo celé město. I když měl o tradiční klub zájem i Radovan Krejčíř, 75 procent akcií nakonec koupil za 60 milionů (což bylo mimochodem méně, než činila hotovost na klubových kontech) Tomáš Petera.

Sportovní podnikatel a tenisový trenér udělal nového majoritního vlastníka z Daniela Vacka. Bývalý daviscupový reprezentant se společně s Vojtěchem Fléglem ihned po svém nástupu do funkce nechal slyšet, že chce do tří let získat mistrovský titul, čemuž místní fanoušci nevěřili. Dlouho skrytý pravý majitel Petera nechal tehdy napsat klub na své kolegy, protože jeho jméno figurovalo také ve strukturách fotbalového Liberce a Drnovic.

V sezoně 2003/04 však ostravský Baník Gambrinus ligu opravdu vyhrál a v celém regionu zavládlo fotbalové šílenství. Ve třetím největším městě republiky snad nebylo fanouška, který by neměl klubový dres či šálu.

A klubu se dařilo také ekonomicky. Brankáře Jana Laštůvku, kterého Hadamczik koupil z Karviné za 90 tisíc korun, prodali noví majitelé na Ukrajinu za 80 milionů. A za podobnou cifru odešel také Marek Heinz do Německa. V dalších měsících přestoupili za nemalé částky do Sparty i Miroslav Matušovič se Zdeňkem Pospěchem.

Doporučujeme

Články odjinud