7
Fotogalerie

7 adeptů na zisk Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL v příští sezoně


7. Justin Faulk (Carolina Hurricanes)

Justin Faulk.jpg

Je mu teprve 23 let, ale přestože v NHL odehrál už čtyři sezony a na kontě má 262 zápasů, moc se o něm neví. Americký obránce Justin Faulk však nenápadně zraje v jednu největších osobností soutěže. Kdyby nehrál v podprůměrném celku Caroliny Hurricanes, psalo by se o něm určitě mnohem víc. I tak ale stojí jeho výkony za pozornost.

Talentovaný bek nechyběl v minulé sezoně ani v jediném z 82 utkání svého týmu, v nichž si do statistik připsal 49 bodů za 15 gólů a 34 nahrávek. To je slušná bilance i na útočníka. Mezi všemi obránci v NHL mu patřilo v kanadském bodování dvanácté místo. Před ním nebyl nikdo, kdo by byl mladší.

Navzdory výborné hře a skvělým číslům ve statistikách je Faulk opomíjeným hráčem, o němž fanoušci NHL skoro nemluví. Odborníci však dobře vědí, že Spojeným státům v něm roste budoucí superstar. Není to náhoda, že si loni zahrál v All-Star Game a reprezentoval svou zemi i na olympiádě v Soči, letos byl členem reprezentace USA na mistrovství světa v Praze, kde v deseti zápasech zaznamenal tři body (0+3).

Dosud sice ještě nedosahuje kvalit P.K. Subbana, Drewa Doughtyho a dalších adeptů na Norris Trophy v tomto seznamu, ale v příští sezoně se do této elitní skupiny může dostat. Už nyní patří nejen mezi nejproduktivnější a nejvytíženější beky, ale také mezi nejpilnější střelce. Jeho 238 střel na branku ho řadí po minulé sezoně na čtvrté místo mezi zadáky v NHL.

Carolina si před rokem Faulka pojistila dlouhodobou smlouvou až do roku 2020, přičemž mu každou sezonu vyplatí 4,83 milionu dolarů. To je v poměru k jeho výkonům zatraceně dobrá cena.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud