5
Fotogalerie

5 důvodů, proč podceňovaná Kostarika září na mistrovství světa


5. Taktika, trpělivost, vytrvalost

Jorge Luis Pinto.jpg
Středoamerický zázrak, který ohromil celý fotbalový svět, má na svědomí kolumbijský kouč Jorge Luis Pinto. (Foto: Profimedia.cz)

Kolumbijský trenér Jorge Luis Pinto rozestavil v úvodních dvou duelech na šampionátu sestavu svého celku do formace 5-4-1 a Uruguay i Itálii málem přivedl k zoufalství. Pro soupeře středoamerického týmu bylo neskutečně těžké prolomit bezvadně fungující defenzívu, zároveň však měli velké problémy s krajními beky. Cristian Gamboa a Junior Diaz se velmi pružně měnili v rychlá křídla a podporovali ofenzivní aktivity. Podobně se choval na hřišti střední záložník Celso Borges.

V případě Kostariky se opět potvrzuje stará pravda, že často vyhrává celek, který nemá míč v držení po většinu času utkání. V tomto ohledu byla Uruguay i Itálie lepší. Na straně Kostaričanů však byla nesmírná vytrvalost a výdrž. Mužstvo dokázalo zodpovědně odrážet snahy o útok protivníka a trpělivě čekat na svou vlastní šanci. Přestože měli Středoameričané míč daleko méně na kopačkách, naběhali například ve druhé půli zápasu s Itálií téměř o 13 kilometrů víc než hráči soupeře.

Doporučujeme

Články odjinud